Vinkkinurkka

Allastilojen ilmanlaatu on otettava vakavasti

Tanskalainen Ole Öine Smedegårds antaa tähän kolme keinoa artikkelissaan Badeteknisk Forum-julkaisussa 2/24 (vapaa käännös POP).
Uimahallin trihalometaanit (THM:t) ovat yhdisteitä, jotka muodostuvat, kun kloori tai muut desinfiointiaineet reagoivat allasvedessä olevien orgaanisten aineiden kanssa. Trihalometaani kuten triklooriamiini ja trikloorimetaani ovat epätoivottuja sivutuotteita, koska ne voivat aiheuttaa uimareille muun muassa hengitystieoireita, silmien ärsytystä ja pitkäaikaisessa altistuksessa myös vakavampia terveyshaittoja. Trihalometaani ovat ilmaa raskaampia kaasuja, joten ne jäävät 10-15 cm paksuisena patjana vedenpinnan ja lattioiden yläpuolelle. Tämän vuoksi on tärkeää, että jo uimahallin suunnitteluvaiheessa trihalometaani pyritään poistamaan uima-altaista. Toimenpiteitä voidaan tehdä myös jo käytössä olevissa uimahalleissa.

Ilman liike vedenpinnan yläpuolella

Triklooriamiini on 4-5 kertaa ilmaa raskaampaa ja pysyy tyynynä hihnassa 10-15 cm uima-altaassa veden pinnan ja lattioiden yläpuolella. Ilmanpoisto lattioiden läheltä, esimerkiksi seinien vieressä olevista penkeistä, auttaa vähentämään triklooriamiinin määrää altaiden yläpuolella olevassa ilmassa. Smedegårds sanoo, että ilman liikkuminen veden pinnan yläpuolella on avainasemassa taistelussa hyvän ilmanlaadun puolesta uimahallissa.
Smedegårds korostaa myös, että hyvä toimenpide on sijoittaa altaiden yläpuolelle alhaisen pyörimisnopeuden tuulettimet. Puhaltimet edistävät ilman liikkumista veden pinnan yläpuolella ja niistä on saatu hyviä tuloksia uimahallien korjausprojekteissa.

UV-järjestelmä

UV-järjestelmän käyttäminen vedenpuhdistuksessa on toisella sijalla Smedegårdsin suosituksissa. UV-valo hajottaa trihalometetaaneja ja estää niiden muodostumista, koska UV-valo tuhoaa orgaanisia aineita vedessä ennen kuin ne ehtivät reagoida kloorin kanssa.

Raitisilman kosteudenpoisto päälle myös yöllä

Raitisilman kosteudenpoisto ympäri vuorokauden on kolmas toimenpide, jota Smedegårds suosittelee. Lähes kaikki Norjan uima-altaiden ilmanvaihtojärjestelmät, lukuun ottamatta joitakin uusimpia, toimivat öisin yksinomaan kiertoilmalla. Suomessa ei näin ole, poikkeuksia lukuun ottamatta. Tämän on havaittu nostavan trihalometaanipitoisuuksia aamuisin. Raitisilman käyttäminen kosteudenpoistoon myös yöllä, jotta terveysongelmia ei aiheudu millekään käyttäjäryhmälle. Onneksi ilmanvaihtojärjestelmissä on nykyisin erittäin hyvät lämmöntalteenottojärjestelmät, joten energiankulutuksen lisäys ei ole kovin suuri, Smedegårds uskoo. 

Lisätietoja: Pentti Pernu, pentti.pernu@pernu.net, 040 5821519

Teksti: Eveliina Miettunen 
Kuvat: Ecophon