Uimahallien akustiikkaratkaisujen on kestettävä kosteutta, roiskeita ja lämpöä. Valintoihin vaikuttaa muun muassa se, kuinka lähelle vesialuetta pinta tulee.
Oulussa uuden Linnanmaan uimahallin kattoa koristavat Ecophonin Focus Ez -akustiikkalevyt. Kuvassa Linnanmaan uimahalli Oulussa.

Uudet akustiikkaratkaisut parantavat uimahallin viihtyisyyttä

Uimahallien äänimaailma vaikuttaa merkittävästi asiakkaiden viihtyisyyteen ja turvallisuuteen sekä työntekijöiden työhyvinvointiin. Uudet modernit akustiikkaratkaisut luovat uimahalleihin miellyttävämpiä ääniympäristöjä ja toimivat myös sisustuselementteinä.

Uimahalli on akustiikaltaan yksi vaativimmista tiloista. Kovat materiaalit sekä moninaiset äänilähteet johtavat usein korkeaan melutasoon ja kaikumiseen. Myös vesi itsessään on kova ja heijastava pinta, joka ei vaimenna ääntä.

Saint-Gobain Ecophonin konseptikehittäjä Pauli Pallaskorpi kertoo, että uimahalleissa ja kylpylöissä vesielementit itsessään tuottavat paljon erilaista ääntä. Myös ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät sekä altaiden mekaaniset laitteet voivat lisätä melutasoa huomattavasti.

– Meluisassa tilassa ihmiset joutuvat myös käyttämään enemmän ääntä tullakseen kuulluksi, mikä taas synnyttää lisää melua, Pallaskorpi kuvailee.

Meluisat ympäristöt koetaan usein väsyttävinä ja jopa epämiellyttävinä. Erityisen alttiita uimahallin melulle ovat huonokuuloiset ja kuulolaitteita käyttävät henkilöt, joilla kuulon tarkkuus on heikentynyt.

– Uimahallien korkeat ja avarat rakenteet yhdistettynä kovapintaisiin materiaaleihin luovat pitkän jälkikaiunta-ajan, mikä vaikeuttaa puheen erotettavuutta. Pahimmassa tapauksessa poikkeus- ja pelastustilanteissa annetut ohjeistukset ja kuulutukset voivat hukkua taustameluun, Pallaskorpi muistuttaa.

Ratkaisuja kaikkiin uimahallin rakenteisiin

Uimahallien seinä- ja lattiapinnat ovat pääosin laattaa ja lasia. Kovien pintojen hyötyjä ovat kestävyys ja helppo puhdistettavuus, kun taas haasteita aiheuttaa äänen heijastaminen.

– Suuret lasipinnat tuovat totta kai avaruutta ja valoa tiloihin, mutta ne aiheuttavat kovasti kaikumista. Lasipintojen kompensoimiseksi on akustoivaa pintaa sijoitettava muualle prosentuaalisesti mahdollisimman paljon.

Parhaat akustiset ratkaisut tehdäänkin jo suunnitteluvaiheessa. Arkkitehtonisiin keinoihin kuuluvat tilojen ja pintamateriaalien huolellinen valinta sekä ääntä absorboivien elementtien sisällyttäminen rakenteisiin. Myös katon ja seinien muotoilulla voidaan vaikuttaa siihen, miten ääni leviää tilassa.

– Tiloja ja toimintoja voidaan myös erottaa toisistaan esimerkiksi siten, että lastenaltaat, kohisevat vesisuihkut ja porealtaat on erotettu hiljaisemmista tiloista, Pallaskorpi kertoo.

Akustiikkaratkaisuja on saatavilla niin kattoon kuin seiniinkin. Akustoivia alakattoja sekä leijuvia riippupaneelijärjestelmiä pystytään lisäämään allastiloihin myös jälkikäteen.

– Erilaiset huokoiset pintamateriaalit, ääntä imevät levyrakenteet sekä strategisesti sijoitetut akustiset paneelit voivat parantaa tilan ääniolosuhteita merkittävästi.

Turvalliset ja kestävät tuotteet

Akustiikkaratkaisuja valittaessa tulee huomioida uimahallien erityispiirteet, kuten korkea ilmankosteus ja vaatimukset puhdistettavuudelle. Myös kiinnitysten on kestettävä korroosiota.

– Uimahalliolosuhteisiin on valittava veden-, kloorin- ja korroosionkestävät järjestelmät. On turvallisuuden kannalta tärkeää, että myös listat ja muut asennustarvikkeet ovat korroosiosuojattuja ISO 12944 mukaisesti, Pallaskorpi kertoo.
Akustisten ratkaisujen tehokkuus ja pitkäikäisyys riippuvat niiden asianmukaisesta huollosta. Siksi myös huoltohenkilöstön tulee tuntea käytettyjen ratkaisujen ylläpitovaatimukset.

– Uimahalleissa hygieenisyys on ensiarvoisen tärkeää. Akustiikkaratkaisut tulee valita, puhdistaa ja huoltaa siten, etteivät niiden ominaisuudet heikenny. Säännöllinen tarkastus ja kunnossapito varmistavat, että akustiikkaratkaisut säilyvät toimivina pitkään.

Asiantuntijat akustiikkasuunnittelun tukena

Vuosien varrella akustiikkaratkaisut ovat kehittyneet suurin harppauksin. Ecophonin akustiikkatuotteiden parissa työskentelevä Pauli Pallaskorpi kertoo, etteivät akustoinnin mahdollisuudet ole kaikille tuttuja.

– Akustoivat pinnat voi piilottaa tai suunnitella visuaalisesti miellyttävän näköisiksi. Esimerkiksi digiprintattuihin akustiikkalevyihin voi tuoda järvimaiseman tai muun tunnelmaan sopivan kuvituksen – vain mielikuvitus on rajana!

Akustiikan asiantuntijat osaavat kertoa, mitkä tuotteet kuhunkin tilaan sopivat. Melutason ja äänen kulun pystyy mittaamaan ja mallintamaan jo ennen toteutusta.

– Asiakkailta olemme kuulleet, kuinka viihtyisyys on merkittävästi parantunut akustointiin tehtyjen panostusten myötä. On huomattavasti miellyttävämpi olla tilassa, jossa akustiikka on huomioitu.

Hyvää akustiikkaa tarvitaan kaikkialla

Äänen vaimentamista tarvitaan allasalueiden lisäksi myös muissa uimahallin tiloissa.
Valitse luotettavat ja laadukkaat akustiikkaratkaisut:
• allas- ja suihkutiloihin
• aulatiloihin
• käytäviin
• pukeutumistiloihin
• kuntosaleille sekä
• kahvila- ja ravintolatiloihin.

Akustoivat pinnat voi suunnitella visuaalisesti miellyttävän näköisiksi. Esimerkiksi digiprintattuihin akustiikkalevyihin voi tuoda järvimaiseman tai muun tunnelmaan sopivan kuvituksen.

Katseet kattoon! Koville pinnoille vastapainoa tuo seinästä seinään ulottuva akustinen alakatto tai Baffle-mallinen riippupaneelijärjestelmä.

Kuvissa Slanýn uimahalli Tšekissä (vas.) ja Paiden uimahalli Virossa (oik.)

Linnanmaan uimahallissa Oulussa on akustoiva Ecophon Focus Ez -alakatto. Seinille akustoivaa pintaa voidaan sijoittaa myös rimoituksen taakse.

Akustiikkaratkaisuja on saatavilla niin kattoon kuin seiniinkin. Kuopion Kuntolaakson uimahallissa aulan äänimaailmaa pehmentävät Ecophonin akustoivat alakatto- ja seinälevyt.

Uimahallien yhteydessä on usein muitakin akustiikan kannalta huomionarvoisia ja haastavia tiloja, kuten suihkutiloja, pukuhuoneita, liikuntasaleja, kahviloita ja käytäviä. Kuvassa Leppävaaran uimahallin suihkutila.

Teksti: Eveliina Miettunen 
Kuvat: Ecophon