
Ajatuksia uimahallirakentamisen ongelmista ja haasteista
Uimahallien rakentaminen sekä korjaaminen on monimuotoinen ja haastava prosessi, joka vaatii tarkkaa suunnittelua ja laadukkaita materiaaleja. Hankkeen aikana vaaditaan poikkeuksellista osaamista sekä kokemusta rakennuttamisesta, suunnittelusta, rakentamisesta, rakentamisen valvonnasta sekä laadunvarmistuksessa.
Viime aikoina uimahalli- ja kylpylähankkeissa on jo rakentamisen aikana tai pian hankkeiden valmistumisesta havaittu virheitä, vikoja tai puutteita rakenteissa. Pahimmillaan nämä ovat johtaneet tilojen tilapäiseen sulkemiseen ja kalliisiin sekä välittömiin korjaustoimenpiteisiin.
Tyypillisiä ongelmia
Pintarakenteissa on viime aikoina havaittu mm. seuraavia ongelmia:
• Eri materiaalien (vedeneriste, laastit, laatat) puutteellinen tartunta alustaan
• Vedeneristekerroksen puutteellinen materiaalipaksuus
• Läpivientien vuotaminen
Runkorakenteissa on puolestaan havaittu mm. seuraavanlaisia ongelmia;
• Betonirakenteet eivät täytä niille asetettuja vaatimuksia (betonin lujuusominaisuudet, betonin raudoitteiden peitekerrokset ovat liian pienet)
• Altaan vierustojen liikuntasaumat ovat puutteellisesti toteutettuja
• Rakenteiden yksityiskohdat, esim. liittymät tai läpiviennit, eivät ole vesitiiviitä
Suunnittelun laatu
Suunnitelmien laadulle on syytä laittaa jo suunnittelun hankinta- ja toteutusvaiheessa erityistä huomiota. Oikein suunniteltuna uimahallien betoniset runkorakenteet antavat uimahalleille tarvittavan lujuuden ja kestävyyden niihin kohdistuvia rasituksia kohtaan. Viime aikoina on havaittu, että suunnitelmissa uima-allastilojen ympäristöolosuhteet on määritelty väärin. Tämä johtaa rakenneratkaisuihin, joissa rakenteet eivät täytä niille ohjeissa esitettyjä vaatimuksia.
Uima-allastiloissa betoni altistuu jatkuvalle kosteudelle ja kemikaaleille, mikä pahimmillaan voi johtaa betonin rapautumiseen ja altistaa betonin raudoitteiden korroosioon. Virheellinen toteutus ja tätä kautta puutteellinen lopputulos voivat heikentää betonin pitkäaikaiskestävyyttä, mikä voi lyhentää rakenteen käyttöikää ja pahimmillaan johtaa rakenteiden ennenaikaisiin korjauksiin.
Varmista suunnittelijan pätevyys
Yksi helppo keino parantaa suunnittelun laatua on varmistaa kaikkien suunnittelijoiden pätevyys. RIL235-2009 antaa tähän hyvän ohjeistuksen, jota suositellaan noudattamaan kaikkien hankkeen osapuolten osalta. Suunnitelmien eheydessä merkittävä tekijä on suunnitelmien ulkopuolinen tarkastus. Usein rakennusvalvonnat vaativat tätä jo lupahakemuksessaan. Rakennusvalvonta ei kuitenkaan aseta ulkopuoliselle tarkastukselle erillisiä vaatimuksia, jolloin vaatimusten asettelu jää rakennuttajalle. Ulkopuolisen tarkastuksen osalta rakennuttajan tulee ottaa huomioon ohjeistus, joka on esitetty Ympäristöministeriön ohjeessa rakennustyön suorituksesta ja valvonnasta YM5/601/2015;
Ulkopuolisen tarkastuksen tekevän asiantuntijan on oltava riippumaton ja pätevä.
Asiantuntijan riippumattomuus merkitsee, ettei asiantuntija voi tulla varsinaisen suunnittelutyön tehneestä yhtiöstä tai sen tytäryhtiöstä.
Pintarakenteet
Betonirakenteiden pintaan asennetaan nykyään vedeneristys. Tyypillisesti kyseessä on vedeneristejärjestelmä, johon kuuluvat vedeneristys, kiinnitys- ja saumauslaastit, sekä niihin mahdollisesti liittyvät pohjusteet, verkot, saumanauhat ym. Yhdessä laatoituksen kanssa ne muodostavat pintarakennejärjestelmän.
Vedeneristejärjestelmillä on erittäin tärkeä merkitys uimahallien betonirakenteiden suojaamiseksi kosteudelta. Vedeneristyksen onnistumisen osalta kriittisintä ovat kaikki rakenteiden epäjatkuvuuskohdat, kuten läpiviennit, liikuntasaumat ja kiinnitykset. Kaikkien näiden liittymien toimivuus on tärkeää, jotta uima-allashuoneen vesi ja kosteus eivät siirry hallitsemattomasti rakenteiden suojaamattomille ulkopinnoille. Betoni itsessään kestää suurta kosteusrasitusta suhteellisen hyvin, mutta suurin ongelma betonirakenteelle on sen jatkuva kastuminen ja kuivuminen. Kuivuessaan rakenteeseen tunkeutuneet allasveden kemikaalit tiivistyvät rakenteeseen, mikä voi edesauttaa betonin raudoitteiden korroosiota, ja täten heikentää rakenteiden pitkäaikaiskestävyyttä.
Tyypillisesti allastilan pinnat laatoitetaan, laatoituksen kestävyyden ja helppohoitoisuuden vuoksi. Koska betoni sekä betonin pintaan asennettavat kerrokset jäävät laatoituksen taustaan, on valmiista rakenteesta vaikea havaita taustaan jääneitä puutteita tai virheitä. Tyypillisesti ne voidaankin todeta vasta pitkän ajan kuluessa, rakenteiden ennenaikaisena vaurioitumisena. Tästä syystä työnaikainen laadunvarmistus sekä dokumentointi ovat oleellisia, jotta rakenteet toimivat kuten niiden on tarkoitus koko niille suunnitellun käyttöiän ajan.
Virheet estettävissä
Kuten edellä todettua, on uimahallien rakentamisessa monia haasteita, jotka liittyvät erityisesti kantaviin rakenteisiin, vedeneristejärjestelmiin ja pintamateriaaleihin. Näille ongelmille ei aina ole mahdollista löytää yhtä syytä tai syyllistä. Esimerkiksi materiaalien puutteellinen tartunta alustaan voi johtua suunnitteluvirheestä, työvirheestä, materiaalivirheestä tai näiden yhdistelmästä. Yhteistä kaikille havaituille puutteille on kuitenkin ollut se, että ne kaikki olisi voitu estää huolellisella ja laadukkaalla rakennuttamisella, suunnittelulla, rakentamisella ja laadunvalvonnalla, ja mikä tärkeintä, kaikkien edellä mainittujen saumattomalla yhteistyöllä.
Tule keskustelemaan lisää UKTY:n uudelle kanavalle
Tässä artikkelissa käsitellään erittäin pintapuolisesti, lyhyesti, kevyesti sekä varsin yleisellä tasolla uimahallirakentamisessa havaittuja ongelmia. Artikkelin tarkoituksena on herättää keskustelua ja toivon mukaan myös parantaa rakentamisen laatua tulevaisuudessa. Koska kokemusten jakaminen ja sitä kautta oppiminen on erittäin tärkeää, on UKTY perustanut Slack-keskustelukanavan, jossa uimahallialan asiantuntijat ovat läsnä ja toivottavasti saavat aikaan keskustelua uimahalli- ja kylpylärakentamiseen liittyvien aiheiden parissa. Toivon, että keskustelu jatkuu sekä työmailla, suunnittelupöydissä sekä slackissa. Voit liittyä keskusteluryhmään alla olevasta linkistä.

Alle 7 v käytössä olleen uimahallin pintarakenne, josta laatat irronneet.

Teksti ja kuvat: Jussi Ritola, Afry Finland Oy